BAS Gymnastiek scoort in Beekbergen

Zaterdag 21 januari 2017-Beekbergen
Voor Bas Gymnastiek was het de schone taak om de eerste plaatsingswedstrijd voor de 5e en 6e divisie in Beekbergen te organiseren. De dag was ingedeeld in 4 wedstrijden, waar in totaal ruim 200 turnsters aan bod kwamen. Een goede voorbereiding bleek ook hier het halve werk: met de auto’s vol met proviand voor de catering en een eerste lading vrijwilligers startte de dag al vroeg in Biddinghuizen, zodat alles klaar was om rond 7.00 uur richting Beekbergen te gaan. Daar ter plaatse was er voldoende tijd om alles klaar te zetten, de eerste kannen koffie en thee te zetten en de turnsters met hun supporters in de eerste wedstrijd goed te kunnen ontvangen.
In de 5e en 6e divisie kwamen voor BAS Gymnastiek maar liefst 16 turnsters uit.

  • Wedstrijd 1: Silke van Riel en Anouk van Montfoort (Instap D2 5e divisie) en Amy Nitters (Pupil 1, 6e divisie, D3)
  • Wedstrijd 2: Corina van den Bergh, Sanne van der Weijden en Lisa den Teuling (5e divisie, Jeugd 2, supplement G) en Sophie Broekhuis en Anouk de Ruiter (Pupil 2, 6e divisie, D3)
  • Wedstrijd 3: Annemiek Stuifzand (6e divisie, Senior F)
  • Wedstrijd 4: Anniek van Bergeijk, Elsa Leendertse, Lieke van der Weijden (allen Junior, 5e divisie F), Anky van der Weijden, Andora van de Geest en Leonie van Bergeijk (allen senior, 5e divisie, E) en Lianne Grafhorst (Jeugd 1, 5e divisie, D2)

Naast mooie resultaten van de dames, bleek ook vandaag Beekbergen weer goed voor een flink aantal medailles, net als in voorgaande wedstrijden in Beekbergen.

Wedstrijd 1: Wedstrijdervaring opdoen voor Anouk en Silke, zilver voor Amy
De eerste wedstrijd konden de juryleden, de vrijwilligers maar ook zeker de turnsters zelf meteen vol aan de bak. Met 60 deelnemers in deze wedstrijd was het hard doorwerken om alle onderdelen goed te laten doorlopen. Voor Silke was het haar eerste wedstrijd als selectielid. Hartstikke spannend, maar gelukkig had ze vrijdag nog extra getraind om de laatste puntjes op de i te zetten. Daarnaast was ook vriendinnetje Anouk mee, die zelf ook in deze wedstrijd moest turnen. Beide dames konden de spanning en de zenuwen samen zo mooi in bedwang houden. Silke scoorde vooral op balk waar ze 16e werd. Samen met de andere onderdelen, en haar behaalde 21e plaats kan ze goed op haar eerste wedstrijd terugkijken en haar ervaring die ze heeft opgedaan meenemen naar de volgende wedstrijden. Anouk had vorig jaar al wel wat ervaring opgedaan bij haar allereerste wedstrijd vorig seizoen in Bennekom. Vandaag in beekbergen bleken haar sterkste onderdelen de sprong (5e), maar ook de vloer (5e). Uiteindelijk behaalde Anouk een 8e plaats in het eindklassement.
 2017-01-21 11.53.54-1 AmyOok Amy turnde een redelijk stabiele wedstrijd, met zelfs een tweede plaats op vloer en sprong. De balk bleek vandaag voor heel veel turnsters (niet alleen van BAS Gymnastiek) een behoorlijke uitdaging en was de luttele 10 cm soms net niet breed (!) genoeg om erop te blijven staan. Ook Amy lukte het niet om erop te blijven staan, maar kon gelukkig wel haar oefening afturnen en haalde daar een nette 6e plaats. Op alle 4 de onderdelen samen behaalde ze voldoende punten om een mooie zilveren plak in ontvangst te nemen!  

Door het grote aantal turnsters in wedstrijd 1 liep de wedstrijd iets uit, waardoor de volgende wedstrijden een half uurtje later dan gepland begonnen. De tijd voor, na en tijdens de wedstrijden kon echter goed ingevuld worden door de bezoekers en supporters. Bij de catering was er naast een vers bakje koffie of thee ook een groot assortiment aan versnaperingen, waaronder verschillende soorten zelfgebakken cake, vers belegde broodjes, tosti’s, of een vers polderappeltje. Aan alles was gedacht. Ook de juryleden werden van allerlei lekkers voorzien dankzij BAS. Inmiddels was het tegen half twaalf en was het een drukte van belang bij Cecile die met verve haar rol als verkoopster van de entreekaartjes vervulde. Ondertussen waren er al meerdere vrijwilligers vanuit Biddinghuizen aangekomen, die de eerste lichting kon aflossen. Zonder al de vrijwilligers- van EHBO tot het uitgeven van de startnummers of het afspelen van de muziek waarop de turnsters hun vloeroefening turnen, was deze dag nooit zo soepel verlopen.

Wedstrijd 2: Drie musketiers herenigd, twee medailles!
In wedstrijd 2 gingen “De drie musketiers” weer samen van start. Na een jaartje in verschillende divisies te hebben geturnd zijn dit seizoen de drie dames, Lisa, Corina en Sanne weer herenigd. Twee jaar geleden zaten zij al samen in de zesde divisie, waar ze met hun drieën samen ten strijde trokken.
Ook nu bereiden zij zich weer serieus voor, maar wel met een lach op het gezicht (al dan niet van de zenuwen). De drie dames waren allen goed op dreef in deze wedstrijd en waren zeer goed aan elkaar gewaagd en lieten de andere deelnemers ook blijken dat ze niet te onderschatten waren. Bijna de hele wedstrijd lagen de scores dicht bij elkaar. Corina begon met een lading gezonde zenuwen als eerste bij de balk. Met de hurksprong ging ze er een keer af. Verder bleef ze met wat heen en weer gewiebel op de balk en werd 7de . Daarna liet ze een hele mooie vloeroefening zien op muziek (alle drie turnden ze voor het eerst hun vloeroefening op muziek) goed voor een 5de plaats. De brug vond Corina spannend, maar het ging erg goed. Ze bleef zitten met ophurken en liet verder een mooie oefening zien. Goed voor een 1ste plaats. Samen met een 9e plaats op sprong werd Corina 5e in het eindklassement. Een wedstrijd om trots op te zijn.
Sanne had wat twijfels voorafgaande aan de wedstrijd, maar dat bleek niet nodig. Een hele mooie oefening op balk, praktisch zonder wiebels én zonder vallen pakte ze meteen de eerste plek. Ook de andere drie onderdelen waren erg sterk geturnd en bleek nog eens dat de twijfels ongegrond waren. Met een 3e plaats op brug, 5e op sprong en 5e op vloer waren de punten meer dan voldoende om een zeer verdiende zilveren medaille in ontvangst te nemen.
Lisa begon erg onstabiel op balk. Met flink wat wiebels en niet helemaal zeker van haar zaak, wist ze toch zonder vallen de balkoefening goed af te sluiten.IMG-20170125-WA0000 Vol goede moed door naar de andere drie onderdelen dus. Lisa was vooraf benieuwd hoe haar brugoefening zou gaan. Hier zaten voor haar en aantal nieuwe onderdelen in, die ze nog niet zo lang geturnd heeft en ook niet altijd lukten. Ze liet een hele mooie oefening zien waar alles in lukte, goed voor een 4e plek. Vloer was goed voor een tweede plaats, balk en sprong voor een derde plek. Tot haar verrassing bleek bij de prijsuitreiking dat zij de gouden medaille had veroverd. Glimmend van trots kon ze deze laten omhangen!

Anouk en Sophie aan elkaar gewaagd
Op de andere baan waren nog twee dames van BAS aan hun wedstrijd begonnen. Anouk de Ruiter en Sophie Broekhuis. Ook zij hebben vorig jaar hun start gemaakt in de selectie en de eerste wedstrijdervaring inmiddels opgedaan. Sophie en Anouk turnden beiden een wiebelige balkoefening en ook hen lukte het niet,net als vele anderen zoals al eerder gezegd, een val te voorkomen. Maar beiden gingen door, wat altijd goed is. Voor Sophie was het al geslaagd omdat de koprol op de balk wel gelukt was. Sophie werd 5e en Anouk 7e op balk. De dames waren verder goed aan elkaar gewaagd. Sophie pakte zelfs een eerste plaats met haar brugoefening, Anouk werd eerste op sprong. Ook deze dames zijn weer een goede ervaring rijker en kunnen trots zijn op hun 4e (Sophie) en 5e plaats (Anouk).

Wedstrijd 3: Annemiek pakt goud!
In wedstrijd 3 was het de beurt aan Annemiek. Ook hier waren Martin Schoot Uiterkamp FB_IMG_1485472131082en Diane er om Annemiek te begeleiden, net als bij de andere wedstrijden bij de andere dames. Altijd prettig om een bekend en vertrouwd iemand erbij te hebben. Annemiek scoorde flink op balk en liet daar de andere deelneemsters het nakijken en pakte daar terecht de eerste plek. Ook op vloer turnde zij een goede oefening, ook nog eens goed voor een derde plek. Alle scores van de vier onderdelen bij elkaar opgeteld zorgden voor een prachtige gouden medaille.

Wedstrijd 4: Balk blijkt struikelblok, brons voor Lieke!
In wedstrijd 4 was de delegatie van BAS weer groter met 6 dames. Inmiddels was het 16.30 uur, veel vrijwilligers nog volop in touw (her en der weer afgewisseld) en kon de laatste wedstrijd van start gaan.
 Lieke werd vandaag terecht beloond IMG_9399voor haar niet aflatende inzet tijdens de wedstrijden en haar harde werken. Zij kon terug naar Biddinghuizen met een terecht verdiende bronzen medaille. Zij scoorde met haar brugoefening, maar ook met haar vloeroefening (beide 4e). Samen met de andere onderdelen dus voldoende om ook op het podium terecht te komen en wel op de derde plaats. Prachtig!

De balk werkte de hele dag al niet mee bij de meeste dames van BAS, zoals ook al eerder aangegeven. In deze wedstrijd was het blijven staan op de balk na een radslag of ander element eerder uitzondering dan regel. Werk aan de winkel dus voor de oefeningen op de balk!
Ook bij Elsa ging de balkoefening niet helemaal zoals gepland, maar met een eerste plek op brug en een tweede plaats bij haar vloeroefening, waren de punten goed voor een 8e plaats in het eindklassement.
Anniek turnde een goede wedstrijd, ook de eerste sprong, wat niet haar favoriete onderdeel is, ging erg mooi. Helaas had ze bij de tweede sprong een weigering. Verder liet ze een goede brugoefening zien (3e) en werd ze ook tweede op vloer. In het eindklassement kon Anniek uiteindelijk een 14e plaats innemen.

Zilveren medaille voor Leonie
Bij de senioren turnde Leonie een sterke wedstrijd, met een 2e plaats op sprong en vloer en zelfs een eerste plaats op brug. Ook hier, zoals al vermeld een val bij de balk. Mede dankzij de goede scores wel meer dan voldoende punten voor een mooie tweede plaats en dus een zilveren medaille!
Andora werd eerste bij sprong, verdiend door een goed uitgevoerde oefening half-in, half uit. Met een 5e plek op brug en balk werd Andora vierde in het eindklassement.
De dames bleken allemaal sterk op brug en vloer. Ook Anky scoorde op deze onderdelen en liet op beide onderdelen erg mooie oefeningen zien en werd bij beiden derde. In het eindklassement is Anky op de vijfde plaats terechtgekomen.

Ook Lianne turnde in deze wedstrijd op de andere wedstrijdbaan haar vier onderdelen. Zij heeft vanwege een blessure een tijd niet kunnen turnen en dus ook niet volop kunnen trainen voor deze eerste plaatsingswedstrijd. Gelukkig kon ze wel meedoen aan de wedstrijd en dat ging haar heel goed af. Op sprong behaalde ze een tweede plaats en ze werd door een netjes uitgevoerde vloeroefening daar zelfs eerste. Met de behaalde punten op balk en brug pakte ze uiteindelijk de 5e plaats. Weer een goede start na de blessure!

IMG_9391

In de 4 wedstrijden zijn er dus, naast mooie scores of elementen in oefeningen die toch gelukt zijn, 6 medailles mee teruggegaan: 2x goud, 3x zilver en 1x brons. Namens BAS Gymnastiek nogmaals dank aan iedereen die heeft geholpen deze dag mogelijk te maken en goed te laten verlopen.

De volgende wedstrijd (2e plaatsingswedstrijd) van de 5e en 6e divisie is op 25 maart 2017 in Elburg.